Електронните фактури навлизат все повече и в Латинска Америка

Електронните фактури отдавна не са новост в Латинска Америка. Страните от южния континент все повече се обръщат към удобния и лесен начин за фактуриране. Сред лидерите по отношение на въвеждане на електронните фактури са Чили, Бразилия и Аржентина. Електронното фактуриране в Латинска Америка е съобразено с местното законодателство, като две от големите компании в бранша предлагат услугата в няколко страни от континента, съобразявайки се с характерните особености на конкретния пазар.

Първата страна от Латинска Америка, в която електронните фактури са въведени е Чили. Точно там е и създадена една от големите компании за електронно фактуриране на континента. Signature South Consulting е основана през 2001 година и в момента е сред лидерите на пазара за електронни документи в латиноамериканските страни. Тя предлага обмен на електронни документи в седем държави: Чили, Мексико, Бразилия, Аржентина, Коста Рика, Гватемала и Колумбия. Според данни от компанията всеки ден чрез услугите на Signature South Consulting се обменят 1 500 000 електронни фактури и други електронни документи.

Разбира се, на пазара отвъд океана не липсва конкуренция. Друга голяма компания, която предлага услугите си интернационално е Paperless. Основана година по-късно, през 2002, компанията вече е лидер на пазара. Благодарение на нейните продукти и услуги за електронни фактури и електронни документи, месечно 60 000 000 документа се създават и изпращат в XML формат, дигитално подписани, спестявайки огромно количество хартия и ресурс. Компанията е представена в Чили, Бразилия, Перу и Колумбия.

Преминаването към електронно фактуриране в никакъв случай не е европейски феномен. Напротив, тенденцията е, че все повече големи и малки предприятия в цял свят откриват предимствата на електронните документи. Отказването от хартиения носител и заменянето му с документи, създадени и подписани в електронен формат, вече се превръща в задължителна предпоставка за повишаване ефективността на работния процес в една компания и с това за конкурентноспособността й на пазара.

Публикувано: Авг. 17, 2010

Автор: Александър Симеонов

Следваща: Не, това не е точно електронизиран процес!

Предишна: Повече електронни фактури – да, но най-вече в големите компании!

Bookmark and Share

1 коментар по темата „Електронните фактури навлизат все повече и в Латинска Америка”

#1 Борис Авг. 30, 2010 10:07 Отговор
Всички подценяват Латинска Америка, но едва ки имат основание. В много неща са по-напред и от Америка и от Европа. Нищо чудно електронното фактуриране да е сред тях.
За да коментирате публикацията, трябва да сте влезли в профила си. Можете да се регистрирате от тук.